NL / FR / ENG
Home

Welkom op de website van het cAt-project

In 2006 zette de federale regering het licht op groen voor de berging van laag- en middelactief kortlevend afval in Dessel. Het afval zal in modules aan de aardoppervlakte geborgen worden. Daarom spreken we van oppervlakteberging. Laag- en middelactief kortlevend afval wordt kortweg categorie A-afval genoemd, vandaar de naam cAt-project.

NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, werkt het project uit. Dat gebeurt in samenspraak met de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol). De eigenlijke berging zal ten vroegste in 2018 starten.

De regeringsbeslissing kwam er dankzij de jarenlange inzet van vele Desselse en Molse vrijwilligers in STORA en MONA. Zo ontstond een veilige en maatschappelijk aanvaarde oplossing: het cAt-project. Het geheel staat niet alleen voor de veilige berging van het radioactieve afval, maar ook voor verschillende andere projecten die ermee samengaan en die een positieve impact zullen hebben op de werkgelegenheid, de welvaart en het welzijn in de regio.

Op deze website kan u alle gebeurtenissen en realisaties op de voet volgen.

 

Het cAt-project in één oogopslag: lees hier het Masterplan
cAt_masterplan_NL_LOW-1.jpg

De samenvatting van het Masterplan kunt u hier downloaden.

 

DIGICAT in de ether

banner_digicat_dessel.jpg

Sinds 23 november 2011 is DIGICAT online. DIGICAT is een combinatie van een digitaal televisiekanaal en een interactieve website. Het werd speciaal in het leven geroepen om de inwoners van Dessel, Mol en omgeving te informeren over de bergingsinstallatie en het cAt-project. Bovendien biedt DIGICAT ook gemeenschapstelevisie, gemaakt door vrijwilligers.

 

Volg de gezondheidsstudie 3xG op de voet

banner_3xg.jpg

Sinds het voorjaar van 2010 loopt in Dessel, Mol en Retie een nieuwe studie die de gezondheidstoestand van de inwoners over een lange periode in kaart brengt. Die gezondheidsopvolging heet 3xG, kort voor Gezondheid-Gemeenten-Geboorten. Het is een van de voorwaarden bij de berging die een positieve impact moeten hebben op het welzijn in de regio. De wetenschappelijke uitwerking is in handen van vooraanstaande onderzoekscentra.

 

Bekijk de film over oppervlakteberging

banner_film.png